OLEMME SUOMENLAMMASTILA

Kalliolan tila

Kalliolan tila sijaitsee Salossa Kiskon kirkonkylän tuntumassa. Tila on suomenlammastila, jota pitävät Kaisa ja Tomi Veräjänkorva. Tilan päätuotantosuuntana on tuottaa laadukasta karitsanlihaa suoraan asiakkaille sekä teurastamoille. Lisätuotteina ovat myös taljat, langat ja villa.

Historia

Tila on vanha sukutila, joka toimii tällä hetkellä neljännessä polvessa. Tila on toiminut alun perin lypsykarjatilana, mutta viimeiset lypsylehmät lähtivät tilalta vuonna 2009. Ensimmäiset seitsemän suomenlammasta saapuivat tilalle vuonna 2008 ja siitä määrää on tasaisesti kasvatettu vuosittain.

Tilalla on tehty sukupolvenvaihdos vuonna 2014. Samana vuonna aloitettiin uuden lampolan rakennustyöt, jotka valmistuivat kesällä 2015. Lampola on mitoitettu 250 uuhelle karitsoineen. Lampola rakennettiin pääasiassa omin voimin.


Tila & eläimet

Tila on vanha sukutila, joka toimii tällä hetkellä neljännessä polvessa. Tila on toiminut alun perin lypsykarjatilana, mutta viimeiset lypsylehmät lähtivät tilalta v. 2009. Ensimmäiset suomen lampaat tilalle saapuivat v. 2008.

Tilalla on omaa peltoa, jolta kerätään lampaille esikuivattua säilörehua, heinää sekä kauraa talvea varten. Kesäisin lampaat laiduntavat laidunpelloilla. Näin kaikki ruoka lampaille tulee omilta pelloilta. Tila ei kuulu luomutuotannon piiriin, mutta luonnonmukaista ajatusta/kasvatusta suositaan niin viljelyssä kuin eläinten kasvatuksessakin. Kaikki työt tehdään eläimien ehdoilla. Uusi lampola on rakennettu luomusäännösten mukaan, jossa lampaat pääsevät toimimaan niille lajinomaisella tavalla. Liittyminen luomuun on todennäköistä lähitulevaisuudessa.

Tilalla on tällä hetkellä eläimiä noin 350, joista 150 on uuhia ja 200 karitsaa. Lisäksi tilalla asustaa kaksi lämminveristä harrasteravuria, Northern Rock ja Tiisian. Pihapiirissä vahtia pitävät koirat Nappi ja Mimmi sekä Reino-kissa.


Suomenlammas

Suomenlammas on Suomen alkuperäinen lammasrotu. Se on sopeutunut aikojen saatossa Pohjolan karuihin ja vaativiin olosuhteisiin. Omimmillaan se onkin ulkona luonnossa, jolloin se saa ravintonsa maasta ja suojan metsän siimeksestä. Rodulla on yksi maailman laajuisesti todettu, erikoinen ominaisuus; Se on todella hedelmällinen ja voikin lisääntyä mihin vuoden aikaan tahansa. Lisäksi kerralla syntyvien karitsoiden määrä on helposti 2-3 yksilöä. Osa uuhista voi synnyttää jopa 5-6 karitsaa kerralla! Emot ovat karitsoita kohtaan todella huolehtivaisia ja maitoakin ne tuottavat suhteellisen hyvin. Suomenlampaan tiineysaika on 5kk. Pässien kestävyys ja ominaisuudet ovat myös loistavat, sillä yksi pässi voi astua yli 30 uuhta.

Karitsat teurastetaan ennen kuin ne täyttävät yhden vuoden. Jos karitsa tulee vuoden ikäiseksi se muuttuu lampaaksi. Normaalisti teurastukset aloitetaan kun karitsat ovat 6kk – 10kk. Tällöin niiden liha on mureaa, hienosyistä ja miedonmakuista. Rasvaa Suomenlampaassa ei juurikaan ole, koska se kerääntyy lähinnä sisäelinten ympärille, josta se on helppo poistaa. Tämän takia ruhot ovat todella vähärasvaisia. Karitsat ovat teurastushetkellä n. 50 kg painoisia ja tällöin niistä saadaan ruhopainoksi n. 18-20kg.

Täysipainoinen lammas painaa 70 – 100 kg, isoimmat pässit mahdollisesti jopa 120 kg. Joillekin pässiyksilöille saattaa kasvaa myös sarvet, mutta se on hyvin harvinaista. Luonteeltaan Suomenlammas on todella utelias, kekseliäs, sosiaalinen ja osittain jopa ovela.

Suomenlampaan villa on ominaisuuksiltaan todella hienoa. Se on lämmittävää, mutta ei hiosta ja se soveltuu hyvin käsitöihin (neulonta ja huovutus). Villa on pehmeää ja kiiltävää ja osittain kihartuvaa. Väreinä suomenlammasta on mustana, ruskeana, valkoisena sekä harmaana.

Suomenlampaan arvostus on ollut viime vuosina nousussa ja sitä on viety paljon ulkomaillekin, hyvien ominaisuuksiensa takia. Myös Suomessa sen arvostus on korkeaa tasoa.

Kalliolan Tila haluaa tarjota suomenlampailleen hyvän ja rodulle ominaisen ympäristön kasvaa ja elää. Näin pidämme huolen eläinten hyvinvoinnista ja jatkamme rodun hienoa perinnettä.